نظر کارشناس رسمی دادگستری جرایم رایانه‌ای در خصوص کلاه برداری اینترنتی

با توجه به رشد روز افزون استفاده از اینترنت در زندگی انسان ها و دربرگرفتن تمام جنبه های زندگی انسان از آن به عنوان یکی از ابزار های تسهیل کننده زندگی یاد کرد بسیار دور از انتظار نیست که امروزه شرکت های بسیار خدمات خود را از طریق بستر وب به مشتریان خود ارائه می دهند. این خدمات ممکن از فروش یک کالا باشد و یا ارائه خدمات ؛ از اپلیکیشن های سفارش غذا و ماشین تا برنامه هایی که برای شما یک معلم خصوصی استخدام میکند.

از این رو کارشناس رسمی دادگستری جرایم رایانه‌ای به بررسی اختلافات و مشکلاتی که ناشی از کلاه‌برداری‌های اینترنتی صورت گرفته است می‌پردازد. همچنین با توجه به امکان سرقت اطلاعات کارشناس رسمی دادگستری کامپیوتر و فناوری اطلاعات نیز در خصوص نحوه تغییر و یا از بین رفتن داده‌ها و انتقال آن‌ها اظهار نظر می‌نماید.

فضای مجازی با وجود ویژگی های بسیار خوبی که به جنبه های مختلف زندگی انسان ها بخشیده می تواند مانند شمشیر دولبه ای باعث آسیب رسیدن به انسان ها بشود. آفتی که فضای مجازی گاهی با خود به همراه دارد وجود افراد سودجو و یا حتی کلاه برداری های اینترنتی در این بستر است. حال اگر بخواهیم این جرایم رایانه ای و آسیب هارا بررسی کنیم می توانیم به دسته های زیر مراجعه کنیم:

مورد اول دستری غیر مجاز به اطلاعات فرد است که این دسترسی می تواند به سامانه های رایانه  ای شخص و یا انتقالات اطلاعات غیر عمومی خود باشد شخص خاطی از سه ماه تا یک سال و جریمه ی پانصد هزار تومانی تا دو میلیون تومانی را باید متقبل شود

در مواردی که از شخص جاسوسی رایانه  ای شود طبق ماده ی هفتصد و سی و یک قانون اگر شخصی به اطلاعات سیو شده در یک سیستم رایانه ای دست پیدا کند بسته به نوع عمل خلافی که مرتبی شده مستوجب مجازات شناخته می شود برای مثال اگر شخصی اطلاعات شما را به شخص دیگیری بفروشد یا آن را در اختیار آن شخص قرار دهد از 24 ماه تا 10 سال حبس و یا حتی اگر آن شخص اطلاعات شمارا در اختیار گروه های خارجی و اشخاص مربوط به آن ها بگذارد متحمل حبس از 5 تا 15 سال خواهد شد.

در مواردی حتی شنود کردن اشخاص می تواند تا دو سال حبس و چهار میلیون تومان را به عنوان جریمه برای فرد متخلف تشخیص داده می شود. که البته  کارشناسان و وکلای ما می توانند در این زمینه به شما مشاوره بدهند تا بتوانید اگر قربانی چنین حوادثی شدید در مسیر درست پیگیری های حقوقی خود قرار بگیرید.

 در بررسی تخلفات رایانه ای موارد متعددی وجود دارند برای این که این موارد جرم تلقی شوند باید حداقل شاخص هایی که ادامه عنوان می کنیم را دارا باشند:

هرگونه تغییر یا مداخله در اسناد و سیستم های کامپیوتری و یا تغییر در سرخ افزار و چیپ هایی که سیستم های رایانه ای و مخابراتی با آن ها کار میکنند. و مبحث بعدی اسیب زدن و ایجاد خلل در روند اصلی سیستم ها میتواند باعث مجرم شناخته شدن فرد خاطی شود.

طبق ماده قانون هفتصد و سی و شش هرشخصی باعث اسیب رسیدن به سیسم های کامپیوتری و یا حذف آن گردد قانون برای ان شخص از 6 ماه تا 24 ماه و از یک میلیون تومان تا چهار میلیون تومان جزای نقدی و یا به هردو مجازات خواهد شد.

اما یکی دیگر از موارد بسیار که مردم قربانی آن می شوند سرقت و یا کلاه برداری ها از طریق بستر فضای مجازی و یا رایانه است بگونه ای که اگر شخصی در سیستم ها یا دیتا های موجود در سازمان ها تغییری به وجود دربیاورد که موجب اخلال شود و با توجه به آن اخلال ، پول ، منفعت و یا مزایای مالی ای نصیب شخص شود  تا سقف دو میلیون تومان و یا تا یک سال حبس متوجه او خواهد بود البته مجازات ها با توجه به هر جرم و موقعیت خاص خود متفاوت هستند که توسط مراجع ذیصلاح تشخیش داده می شوند.

در جایی دیگر جرائمی که موجب به هتک حیثیت و نشر اکاذیب گردد نیز مشمول جرائم رایانه ای شناخته شده است. این مجازات ها به این گونه تعریف می شود که اگر شخصی مدرکی از قبیل صدا و یا ویدئو را به نحوی تغییر داده که موجب حتک حیثیت شود شخص تا دوسال حبس و تا سقف چهار میلیون تومان جریمه نقدی خواهد شد. همچنین در متن قانون صراحتا گفته شده که اگر کسی در جایی که عکس ، فیلم و یا صدایی خصوصی و یا خانوادگی افراد را پخش کند به شکلی آن فرد دچار مشکل و یا بی آبرویی گردد فرد از سه ماه تا دو سال محکوم به زندان و پرداخت جریمه نقدی تا سقف چهار میلیون تومن جریمه میشود. در اینجا اگر فرد کلاه بردار از شما درخواست مبلغی در ازای حفظ آبروی شما کرد حتما با پلیس درمیان بگذارید.

همچنین باید توجه  داشت که اگر کسی در فضای مجازی فعالیت می کند چه شخصیت حقیقی یا حقوقی باید به مسئولیت هایی که بر عهده ی شخص گذاشته شده توجه کند به عنوان مثال اگر شخصی مدیر یک کافی نت است باید به تمام کامپیوتر ها نظارت داشته باشد و یا اگر مدیر مجموعه ای عهده دار تولید محتوای ان مجموعه است باید بداند که اگر کسی در مجموعه آن شخص تخلف کند عواقبی نیز متوجه  آن شخص خواهد بود. گاها دیده شده که کلاه بردارانی در گروه های علمی و یا حتی دانشجویی خود را جا زده و شروع به نوشتن مطالبی مجرمانه می کنند. که این دست از کلاه برداری های اینترنتی هم بسیار شایع می باشد.

از دیگر مسائلی که می توان به آن اشاره کرد سایت هایی هستند که محتوای مجرمانه نسبتا جدید تری دارند به این شکل که با موضوعاتی جدید تحت عنوان شرط بندی که به بهانه افزایشش چند برابری هزینه اولیه مردم را به سوی خود میکشانند و در اخر هم پول آن هارا کلاهبرداری می کنند.

در صورتی که نیاز به ارزیابی تخلفات رایانه‌ای دارید می‌تواند با کمک کارشناسان ما به مراجع ذی صلاح شکایت نمائید.