نظر کارشناس رسمی دادگستری جرایم رایانه‌ای در خصوص کلاه برداری اینترنتی

با توجه به رشد روز افزون استفاده از اینترنت در زندگی انسان ها و دربرگرفتن تمام جنبه های زندگی انسان از آن به عنوان یکی از ابزار های تسهیل کننده زندگی یاد کرد بسیار دور از انتظار نیست که امروزه شرکت های بسیار خدمات خود را از طریق بستر وب به مشتریان خود ارائه می دهند. این خدمات ممکن از فروش یک کالا باشد و یا ارائه خدمات ؛ از اپلیکیشن های سفارش غذا و ماشین تا برنامه هایی که برای شما یک معلم خصوصی استخدام میکند.

از این رو کارشناس رسمی دادگستری جرایم رایانه‌ای به بررسی اختلافات و مشکلاتی که ناشی از کلاه‌برداری‌های اینترنتی صورت گرفته است می‌پردازد. همچنین با توجه به امکان سرقت اطلاعات کارشناس رسمی دادگستری کامپیوتر و فناوری اطلاعات نیز در خصوص نحوه تغییر و یا از بین رفتن داده‌ها و انتقال آن‌ها اظهار نظر می‌نماید.

فضای مجازی با وجود ویژگی های بسیار خوبی که به جنبه های مختلف زندگی انسان ها بخشیده می تواند مانند شمشیر دولبه ای باعث آسیب رسیدن به انسان ها بشود. آفتی که فضای مجازی گاهی با خود به همراه دارد وجود افراد سودجو و یا حتی کلاه برداری های اینترنتی در این بستر است. حال اگر بخواهیم این جرایم رایانه ای و آسیب هارا بررسی کنیم می توانیم به دسته های زیر مراجعه کنیم:

مورد اول دستری غیر مجاز به اطلاعات فرد است که این دسترسی می تواند به سامانه های رایانه  ای شخص و یا انتقالات اطلاعات غیر عمومی خود باشد شخص خاطی از سه ماه تا یک سال و جریمه ی پانصد هزار تومانی تا دو میلیون تومانی را باید متقبل شود

در مواردی که از شخص جاسوسی رایانه  ای شود طبق ماده ی هفتصد و سی و یک قانون اگر شخصی به اطلاعات سیو شده در یک سیستم رایانه ای دست پیدا کند بسته به نوع عمل خلافی که مرتبی شده مستوجب مجازات شناخته می شود برای مثال اگر شخصی اطلاعات شما را به شخص دیگیری بفروشد یا آن را در اختیار آن شخص قرار دهد از 24 ماه تا 10 سال حبس و یا حتی اگر آن شخص اطلاعات شمارا در اختیار گروه های خارجی و اشخاص مربوط به آن ها بگذارد متحمل حبس از 5 تا 15 سال خواهد شد.

در مواردی حتی شنود کردن اشخاص می تواند تا دو سال حبس و چهار میلیون تومان را به عنوان جریمه برای فرد متخلف تشخیص داده می شود. که البته  کارشناسان و وکلای ما می توانند در این زمینه به شما مشاوره بدهند تا بتوانید اگر قربانی چنین حوادثی شدید در مسیر درست پیگیری های حقوقی خود قرار بگیرید.

 در بررسی تخلفات رایانه ای موارد متعددی وجود دارند برای این که این موارد جرم تلقی شوند باید حداقل شاخص هایی که ادامه عنوان می کنیم را دارا باشند:

هرگونه تغییر یا مداخله در اسناد و سیستم های کامپیوتری و یا تغییر در سرخ افزار و چیپ هایی که سیستم های رایانه ای و مخابراتی با آن ها کار میکنند. و مبحث بعدی اسیب زدن و ایجاد خلل در روند اصلی سیستم ها میتواند باعث مجرم شناخته شدن فرد خاطی شود.

طبق ماده قانون هفتصد و سی و شش هرشخصی باعث اسیب رسیدن به سیسم های کامپیوتری و یا حذف آن گردد قانون برای ان شخص از 6 ماه تا 24 ماه و از یک میلیون تومان تا چهار میلیون تومان جزای نقدی و یا به هردو مجازات خواهد شد.

اما یکی دیگر از موارد بسیار که مردم قربانی آن می شوند سرقت و یا کلاه برداری ها از طریق بستر فضای مجازی و یا رایانه است بگونه ای که اگر شخصی در سیستم ها یا دیتا های موجود در سازمان ها تغییری به وجود دربیاورد که موجب اخلال شود و با توجه به آن اخلال ، پول ، منفعت و یا مزایای مالی ای نصیب شخص شود  تا سقف دو میلیون تومان و یا تا یک سال حبس متوجه او خواهد بود البته مجازات ها با توجه به هر جرم و موقعیت خاص خود متفاوت هستند که توسط مراجع ذیصلاح تشخیش داده می شوند.

در جایی دیگر جرائمی که موجب به هتک حیثیت و نشر اکاذیب گردد نیز مشمول جرائم رایانه ای شناخته شده است. این مجازات ها به این گونه تعریف می شود که اگر شخصی مدرکی از قبیل صدا و یا ویدئو را به نحوی تغییر داده که موجب حتک حیثیت شود شخص تا دوسال حبس و تا سقف چهار میلیون تومان جریمه نقدی خواهد شد. همچنین در متن قانون صراحتا گفته شده که اگر کسی در جایی که عکس ، فیلم و یا صدایی خصوصی و یا خانوادگی افراد را پخش کند به شکلی آن فرد دچار مشکل و یا بی آبرویی گردد فرد از سه ماه تا دو سال محکوم به زندان و پرداخت جریمه نقدی تا سقف چهار میلیون تومن جریمه میشود. در اینجا اگر فرد کلاه بردار از شما درخواست مبلغی در ازای حفظ آبروی شما کرد حتما با پلیس درمیان بگذارید.

همچنین باید توجه  داشت که اگر کسی در فضای مجازی فعالیت می کند چه شخصیت حقیقی یا حقوقی باید به مسئولیت هایی که بر عهده ی شخص گذاشته شده توجه کند به عنوان مثال اگر شخصی مدیر یک کافی نت است باید به تمام کامپیوتر ها نظارت داشته باشد و یا اگر مدیر مجموعه ای عهده دار تولید محتوای ان مجموعه است باید بداند که اگر کسی در مجموعه آن شخص تخلف کند عواقبی نیز متوجه  آن شخص خواهد بود. گاها دیده شده که کلاه بردارانی در گروه های علمی و یا حتی دانشجویی خود را جا زده و شروع به نوشتن مطالبی مجرمانه می کنند. که این دست از کلاه برداری های اینترنتی هم بسیار شایع می باشد.

از دیگر مسائلی که می توان به آن اشاره کرد سایت هایی هستند که محتوای مجرمانه نسبتا جدید تری دارند به این شکل که با موضوعاتی جدید تحت عنوان شرط بندی که به بهانه افزایشش چند برابری هزینه اولیه مردم را به سوی خود میکشانند و در اخر هم پول آن هارا کلاهبرداری می کنند.

در صورتی که نیاز به ارزیابی تخلفات رایانه‌ای دارید می‌تواند با کمک کارشناسان ما به مراجع ذی صلاح شکایت نمائید.

ارز دیجیتال و جرائم رایانه ای و کارشناس رسمی دادگستری رشته جرایم رایانه‌ای

ارز دیجیتال که امروزه در حال فراگیر شدن است می تواند نشانه ای از ایجاد فرصت های جدید کاری باشد. اما به همان میزان جرائم رایانه ای نیز افزایش می یابد. ارز دیجیتال چون بیت کوین و بلاک چین قابل خرید و فروش به صورت اینترنتی هستند و امکان کلاهبرداری و سودجویی افراد را به همراه دارد. کارشناس می تواند نسبت به پیگیری و بررسی آن اقدام نماید.

ارز دیجیتال

ارز دیجیتال در واقع به معنای پول الکترونیکی است که به سرعت در حال پیشرفت کردن است. یک نمونه از ارز دیجیتال که در سال 2009 عرضه شده است بیت کوین نام دارد. تاکنون ارز های دیجیتال فراوانی در دنیا انتشار یافته است که مشهور ترین آنها بیت کوین است. بیت کوین توانسته است تا کنون تراکنش های زیادی بدون واسطه انجام بدهد. ارز دیجیتال می تواند واسطه ها را حذف کرده و تراکنش ها را به صورت مستقیم انجام بدهد.

جرائم رایانه ای

همواره جرائم رایانه ای بسیار مهم تلقی می شود. یک نمونه از جرائم رایانه ای هک و دسترسی غیر مجاز است. اغلب هکر ها با اندیشه دریافت پول و کسب منفعت اقدام به هک می کنند. در این میان که ارز دیجیتال گسترش یافته است فرصت برای انجام هک هم افزایش یافته است. استفاده از ارز دیجیتال چون بیت کوین و بلاک چین در کشور به صورت گسترده رواح نیافته است اما افراد زیادی از آن استفاده می کنند. اگر استفاده از ارز دیجیتال در حوزه چارچوب و طبق قوانین باشد می تواند مفید واقع شود.

جرایم رایانه ای مربوط به ارز دیجیتال هایی چون بیت کوین و بلاک چین توسط کارشناس رسمی قابل بررسی و ارزیابی است.

انواع جرائم مربوط به ارز دیجیتال

با توجه به اینکه ارز دیجیتال قابلیت خرید و فروش به صورت اینترنتی دارد امکان سوء استفاده و کلاهبرداری از آن وجود دارد. انواع جرائم مربوط به ارز دیجیتال توسط کارشناس رسمی دادگستری رشته امور بانکی قابلیت پیگیری دارد. یکی از روش های جدید کلاهبرداری اینترنتی صرافی های مجازی است که طی آن تبلیغاتی مبنی بر خرید و فروش ارز دیجیتال می شود. به این صورت است که طی آن شخص میزان ارز خود را سفارش می دهد و با پرداخت آنلاین ارز دیجیتال را دریافت می کند. این روند امکان کلاهبرداری و اعمال سودجویانه را نیز در خود دارد و توسط کارشناس رسمی قابل پیگیری و بررسی خواهد بود. کارشناس می تواند تمامی موارد را مورد بررسی و پیگیری قرار بدهد و در نهایت طی گزارشی اظهار نظر نماید. در صورت نیاز به کارشناس رسمی دادگستری رشته جرایم رایانه‌ای می‌توانید با شماره تلفن‌های ما تماس حاصل نمائید.

نظر کارشناس رسمی دادگستری رشته جرائم رایانه ای در زمینه جرایم رایانه‌ای و فضای مجازی و رسیدگی به امور امنیت و حفاظت سیستم‌های رایانه‌ای

دنیای مجازی و فضای سایبری از تکنولوژی‌های نوین عصر حاضر است و طبیعتا در آن جرایم و بزه‌هایی اتفاق می‌افتد که باید به آن‌ها رسیدگی گردد. کارشناس رسمی رشته جرایم رایانه‌ای‌، تفاوت جرایم نوین رایانه‌ای با جرایم در جوامع سنتی را در این می‌داند که جرایم رایانه‌ای توسط افراد باسواد و حرفه‌ای به وقوع می‌پیوندند و شناسایی آن‌ها نیز بسیار مشکل‌تر از جرایم وقوع‌یافته در جوامع سنتی است. انواع جرایم رایانه‌ای عبارتند از: هک، جعل، آزار و اذیت، سوء‌استفاده، کلاهبرداری، مزاحمت، شنود، نرم‌افزارهای جاسوسی و ... .

کلاهبرداری اینترنتی و کشاندن افراد ساده، پای عابربانک‌ها و یافتن رمز اینترنتی و خالی‌نمودن حساب افراد یا لورفتن اطلاعات شخصی و خانوادگی افراد در فضای مجازی یا فیشینگ که صفحه جعلی درگاه پرداخت بانکی است؛ از جمله جرایمی است که همچنان و روزانه، قربانی‌های بسیاری را به خود اختصاص می‌دهد.

یک مثال کاربردی در زمینه جرایم رایانه‌ای این بود که، خانمی در فضای مجازی با آقایی آشنا شده بود و آقا تقاضای غیرمشروعی را از ایشان نموده بود؛ پس از اینکه با امتناع خانم روبرو شده بود؛ تهدید نموده بود که اطلاعات شخصی خانم را در فضای مجازی افشا می‌کند؛ با راهنمایی‌هایی که توسط کارشناس دادگستری رشته جرایم رایانه‌ای، انجام شد و گرفتن عکس از پیام‌های تهدیدآمیز آقا، ایشان به دادسرای جرایم رایانه‌ای معرفی گردید تا قانون در مورد وی حکم نماید. دادسرای جرایم رایانه‌ای، همراه با پلیس فتا است و صلاحیت رسیدگی به هر جرمی که در فضای مجازی اتفاق می‌افتد را دارد و می‌تواند در اجرای سریع‌تر پرونده‌های ایجادشده در این زمینه کمک بسزایی نماید.

کارشناس رسمی دادگستری رشته جرایم رایانه‌ای، قانون جرایم رایانه‌ای را پاسخگوی نیاز حال حاضر جامعه نمی داند و اظهار می‌دارد که باید سیستمی یکپارچه وجود داشته باشد تا در آن واحد به جرایم رایانه‌ای در سراسر کشور رسیدگی نماید؛ پس باید زیرساخت آن را در جامعه ایجاد نماییم تا بتوانیم برخورد جدی و به‌موقعی را با مجرمین این‌گونه جرایم داشته باشیم.

به‌هرحال، دولت باید آماده ایجاد این زیرساخت‌ها و همگام‌شدن با تکنولوژی روز دنیا به صورت قانونی باشد؛ درغیراین‌صورت، این بستر به صورت غیرقانونی در کشور ایجاد و به فعالیت می‌پردازد.

هک‌کردن نیز جزو جرایم رایانه‌ای طبقه‌بندی می‌گردد. هکر‌ها به صورت‌های مختلف به اطلاعات شخصی کامپیوترها، دسترسی یافته و از اطلاعات آن‌ها سوءاستفاده یا به‌وسیله در اختیارداشتن این اطلاعات اخاذی می‌کنند و یا سیستمی را نابود می‌سازند. کارشناس رسمی رشته جرایم رایانه‌ای، با اظهار تاسف از اینکه ردیابی هکر‌ها کار ساده‌ای نیست؛ توضیح داد که آن‌ها افراد عادی نیستند و دستگیری‌شان ممکن است؛ مدت زیادی به طول بیانجامد.

شناسایی سایت های جعلی با راهنمایی های کارشناس رسمی دادگستری رشته جرایم رایانه ای

شناسایی سایت های جعلی با راهنمایی های کارشناس رسمی دادگستری رشته جرایم رایانه ای

کارشناس رسمی دادگستری رشته جرایم رایانه ای در مورد کلاهبرداری آنلاین (فیشینگ) و راه های مقابله با آن گفت :

" از شیوه های رایج کلاهبرداری که توسط هکرها انجام می شود طراحی سایت هایی مشابه دیگر وب سایت ها مثلا وب سایت های بانکی ست . بدون داشتن اطلاعات کافی احتمال دارد سرتان کلاه برود و سایت جعلی را از سایت حقیقی تشخیص ندهید ."

اما تشخیص سایت های تقلبی کار سختی نیست به شرط اینکه اطلاعات تان را بالا ببرید . در مورد وب سایت های بانکی کافی ست آدرس پرداخت الکترونیک بانک مد نظر را به درستی بشناسید زیرا این آدرس را هیچ هکری نمی تواند بدزدد.

انتهای آدرس بانکی تمامی بانک ها shaparak.ir است به این نکته مهم توجه کنید تا از کلاهبرداری ها در این زمینه در امان بمانید.

کارشناس رسمی جرایم رایانه ای در این باره گفت :

" نکته مهم بعدی در url ( آدرس سایت در نوار آدرس) سایت وجود دارد . سمت چپ آدرس سایت حتما باید https:// را ببینید که امن بودن وب سایت را نشان می دهد. هم چنین کارشناس رسمی دادگستری می گوید : وجود علامت قفل در کنار آدرس سایت نیز در تشخیص اعتبار آن موثر است .

به طور کلی توجه داشته باشید هر گاه یک وب سایت اطلاعات حساسی را از شما درخواست می نماید باید مراقب باشید.اطلاعاتی که شما در هر سایت وارد می کنید از 19 تا 30سرور عبور می کند تا به مقصد برسد . با این شرایط شما حق دارید وقتی رمز دوم عابر بانک تان را در سایتی وارد می کنید نگران شوید !

اما نگران نباشید لایه درگاه امن (ssl) برای این موضوع طراحی شده است . بدین منظور توجه کنید وب سایت مورد نظر حتما با https طراحی شده باشد و نه http  .  https امن است اما  http امن نیست .

کارشناس دادگستری رشته  جرایم رایانه ای هم چنین گفت :

بسیاری از شرکت هایی که گواهی  ssl ارائه می دهند مانند شرکت  verisign نمادهای اعتماد را نیز در اختیار مدیران سایت قرار می دهند . مدیران این نماد را حتما در معرض دید کاربر قرار می دهند و با مشاهده این نماد خیالتان از امن بودن سایت راحت می شود. این نمادها به گونه ای طراحی می شوند که کلاهبرداران به سختی می توانند از انها سوء استفاده کنند و نیز این نمادها تاریخ انقضاء دارد. نکته قابل توجه این است که با کلیک بر روی این نمادها صفحه جدیدی باز می شود که ادرس سایت صادر کننده گواهی را نشان می دهد و خیال شما را از اصالت نماد راحت می کند که امری ضروری برای دنیای کامپیوتر و فناوری اطلاعات می باشد.

در صورتی که دچار تله های سایت های جعلی شوید از طریق کارشناس رسمی رشته  جرایم رایانه ای  می توانید موضوع را پیگیری کنید .

آشنایی با انواع جرائم اینترنتی از زبان کارشناس رسمی دادگستری رشته جرایم رایانه ای

 

آشنایی با انواع جرائم اینترنتی از زبان کارشناس رسمی دادگستری رشته جرایم رایانه ای

کارشناس رسمی دادگستری رشته جرایم رایانه ای می گوید :

" انواع جرائم اینترنتی شامل نفوذ، نقض قوانین کپی رایت ، سرقت ، اعمال جاسوسی ، تروریسم ، توهین ، قتل ، روسپیگری ، مزاحمت ، هک و استفاده غیر مجاز است ."

گسترش استفاده از اینترنت زمینه را برای فعالیت های تبهکارانه افراد در دنیای مجازی فراهم آورده است.

جرائمی مثل قتل ، روسپیگری ، توهین و... با گسترش فضای اینترنت و استفاده همگانی از آن به این عرصه نیز وارد شده اند اما جرائمی مانند هک ، حملات ویروسی و سایت های جعلی نتیجه مستقیم استفاده  نادرست از فضای اینترنت است و در دنیای خارج از آن اتفاق نمی افتد .

کارشناس رسمی جرایم رایانه ای برخی از جرائم اینترنتی  را برایتان توضیح می دهد:

 

مزاحمت و آزار و اذیت مجازی

شایعه سازی ، نشر اخبار دروغ و توهین و ... از آزار و اذیت هایی ست که در فضای مجازی اتفاق می افتد.

واکنش های کینه جویانه و هدف دار

علاوه بر توهین های رایج در فضای اینترنت ، بخشی از تهمت و توهین ها در راستای کینه جویی و غالبا با اهداف سیاسی پیش می رود.

سرقت

کارشناس دادگستری رشته  جرایم رایانه ای درزمینه سرقت به هموطنان مان هشدار جدی می دهد.

اگر در هر یک از  شبکه های مختلف مجازی فعالیت دارید مراقب اطلاعاتی که از خود در اختیار دیگران قرار می دهید باشید . اگر هنگام رفتن به سفر این موضوع را در شبکه های اجتماعی بیان می کنید احتمال دارد هنگام بازگشت ، با خانه خالی از وسیله رو به رو شوید . شما به سارقین اطلاعات داده اید . این شاید ساده ترین شکل سرقت اینترنتی ست اما اشکال پیچیده تری از ان نیز در فضای اینترنت وجود دارد مثل سرقت اطلاعات با نفوذ به سامانه ها و هک کردن آنها.

جاسوسی سایبری :

کارشناس رسمی رشته  جرایم رایانه ای جاسوسی سایبری را از پیچیده ترین شکل جرائم رایانه ای می داند . در این روش معمولا از طریق شبکه های ارتباطی مانند اینترنت با هدف سوء استفاده از اطلاعات اقتصادی و صنعتی ، اطلاعات شخص یا مجموعه را می ربایند .

هک:

 

کارشناس دادگستری موضوع حائز اهمیت بعدی را هک می داند .

هکرها با هدف شخصی یا گروهی نقاط ضعف یک شبکه یا سیستم کامپیوتری را پیدا کرده و به آن نفوذ می کنند و البته گاهی هک فقط به دلیل کنجکاوی انجام می شود و هدف دیگری به دنبال آن نیست که در این شرایط باز هم از مصادیق مجرمانه محسوب می شود.

قتل های اینترنتی :

همه چیز از چت شروع می شود . پس از اینکه ارتباطی بین قربانی و فرد سوء استفاده گر شکل می گیرد معمولا قربانی تهدید می شود به اینکه عکس ها و اطلاعات خصوصیش منتشر خواهد شد. قربانی آنقدر تحت فشار قرار می گیرد تا اینکه به خودکشی روی می آورد. سوء استفاده های جنسی از زنان و کودکان متداول ترین عامل وقوع قتل های اینترنتی ست .

از بین بردن اطلاعات دیگران

در این جرم با تولید و انتشار انواع ویروس و کرم و.. داده های دیگران را تخریب کرده یا از بین می برند .